A torzító orrgyulladás (AR) és a progrediáló torzító orrgyulladás (PAR)

Sertésekben nagyon gyakori az orrgyulladás, melyet számos különböző baktérium és irritáló hatású anyag előidézhet. Az orrgyulladás az orrkagylók károsodását is eredményezheti

A progrediáló torzító orrgyulladás (PAR) egy olyan specifikus megbetegedés, amely az orr szöveteinek visszafordíthatatlan torzulásával/sorvadásával jár. A betegséget a Pasteurella multocidia baktérium egyes toxintermelő törzsei okozzák.

A torzító orrgyulladásról és a progrediáló torzító orrgyulladásról


Kóroktan
A Pasteurella multocida az egészséges sertések légutaiban is általánosan előforduló kommenzalista baktérium. A progrediáló torzító orrgyulladást (PAR) előidéző törzsek egy nagyon erős hatású, dermonekrotoxin nevű toxint termelnek; ez a toxin a felelős a betegség folyamán kialakuló elváltozásokért. A Pasteurella multocida könnyen kitenyészthető és az általa képezett telepek alapján felismerhető, de a PAR kórformát előidéző törzsek csak toxintermelő képességük alapján különböztethetők meg a többi törzstől.

A Pasteurella multocida a betegség kiváltásához elég nagy számban csak akkor képes megtelepedni az orrjáratokban, ha a nyálkahártya már károsodott. Az orrnyálkahártya károsodását rendszerint a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium idézi elő, amely az orrüregben gyulladást okozva lehetővé teszi a P. multocida számára, hogy elszaporodjon, toxinokat termeljen, és betegséget okozzon.

A toxinok felszívódnak, majd károsítják a csontképződést és a csontátépülést. Fiatal, gyorsan növekvő malacokban az orrcsontok is eltorzulnak.

vissza az oldal elejére


A torzító orrgyulladás és a progrediáló torzító orrgyulladás kialakulásához hozzájáruló tényezők

 • A betegség gyakoribb fiatal állományokban, különösen azokban, amelyek nagyszámú kocasüldőt tartalmaznak.
 • Nagy fiaztató istállók, melyekben állandóan vannak sertések.
 • Rossz környezeti körülmények  - nem megfelelő szellőzés, alacsony páratartalom, por.
 • Egyéb betegségek – például enzootiás pneumonia, PRRS, Haemophilus parasuis és Aujeszky-betegség – jelenléte az állományban.

Az enyhébb, nem progrediáló orrgyulladást, melynek esetében az orrkagylók csontjai gyógyulnak és regenerálódnak, a következők okozhatják:

 • Az istálló levegőjének magas baktériumszáma.
 • Aujeszky-betegség.
 • Bordetella bronchiseptica fertőzöttség.
 • Idült légzőszervi betegség.
 • Por.
 • Glässer-betegség.
 • A levegő magas ammóniaszintje.
 • Sertés-cytomegalovírus fertőzés (sejtzárványos rhinitis).
 • A sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS).
 • Alacsony páratartalom.

vissza az oldal elejére


A progrediáló torzító orrgyulladás klinikai tünetei
Fiatal, 1–8 hetes malacokban tüsszögés, szörtyögés, orrfolyás, könnyezés okozta elszíneződés és néha orrvérzés látható. A tüsszögés fokozatosan mérséklődik, de 14 nap elteltével csontelváltozások válnak láthatóvá. A betegség súlyosbodásával párhuzamosan az állcsont mozdul normális helyzetéből és lassabban nő, mint a lágyszövetek és az állkapocs. Az orr bőre ráncossá válik, és az állkapocs elődomborodik. Tüdőgyulladásra vagy satnyaságra (növekedésbeli visszamaradásra) utaló tünetek is láthatók. A súlyosan beteg állatok nehezen tudnak enni, és a beteg állományokban az orrelváltozások a sertések összes korcsoportjában láthatók lehetnek. A napi testtömeg-gyarapodás csökken.

Egyes sertésekben a tüsszögés csak átmeneti és azt kevés más klinikai tünet kíséri, de a vágáskor megtalálható az orrkagylók sorvadása. A betegség e formája ott a leggyakoribb, ahol a fertőzés csak a választás után következik be, és/vagy ahol a sertések immunitással rendelkeznek.

vissza az oldal elejére


Kórjelzés
A betegség a klinikai tünetek alapján diagnosztizálható. Progrediáló torzító orrgyulladásra kell gondolni, ha malacokban súlyos tüsszögéssel járó járvány jelentkezik, és a betegség jelenlétére további bizonyítékot szolgáltatnak az orr elváltozásai, melyek a sertések életkorának előrehaladásával párhuzamosan jelentkeznek.

A betegség az orr kórbonctani vizsgálatával és a kórokozó orrtampon-mintákból való kitenyésztésével könnyen azonosítható. Vágást követően az orrot a második előzápfog magasságába eső metszési síkban átmetszik, majd értékelik az orrkagyló-csontok sorvadásának mértékét. Az orrelváltozásokat egy 0 és 5 közötti skálán pontozzák

1. táblázat: Az orrok értékelése a vágáskor az elváltozások súlyossági foka alapján
0 pont Egészséges orr
1 pont Az orr szimmetriájának kismértékű elvesztése
2 pont Az orrkagylók szövetének csekély mértékű felszívódása
3 pont Az orrkagylók szövetének közepes mértékű felszívódása
4 és 5 pont Súlyos, progrediáló szövetfelszívódás, a PAR gyanúja

egészséges orrkagylók

0 pont – az orr nem érintett, az orrkagylók sértetlenek


középsúlyos torzító orrgyulladás

3 pont – az orrkagylók szövetének közepes mértékű felszívódása

A PAR diagnózisa megerősíthető a toxintermelő P. multocida orrtampon-mintákból történő kitenyésztésével és a toxin kimutatásával.

A betegségből felgyógyult és a vakcinázott sertések vérsavójában a toxinnal szembeni ellenanyagok mutathatók ki.

vissza az oldal elejére


Gyógykezelés és védekezés

 • A toxintermelő P. multocida baktériumokkal való fertőzés kiküszöbölésével a csontelváltozások kialakulása és a termelésre gyakorolt kedvezőtlen hatások megelőzhetők. A malacokban kialakuló heveny betegség potenciált szulfonamidokkal, ampicillinnel, tetraciklinekkel, ceftiofurral vagy enrofloxacinnal kezelhető. Támogató kezelésként szükség lehet plusz táplálásra és elektrolitok adására is.
 • A betegség veszélyének kitett választott malacokat a takarmányban vagy az ivóvízben adott terápiás szintű antibiotikumokkal lehet kezelni. A leghatékonyabb módszer, ha az egyszerre betelepítéses – egyszerre kitelepítéses (“all-in/all-out”) rendszerű telepeken egy adott légtérbe behozott állatcsoportokat egyszerre kezelik.
 • A kocák vakcinázása a toxoiddal (inaktivált toxinnal) a malacok föcstejen keresztül történő megvédése érdekében. Lásd Vakcinák.
 • A fertőzéstől mentesíteni lehet a telepek kiürítésével, majd újra betelepítésével, és a mentes állományok progrediáló torzító orrgyulladástól mentesen tarthatók szigorú elkülönítés és fertőzéstől mentes tenyészállomány használata révén. A fertőzés kimutatását célzó ellenőrzés az orrtampon-minták toxintermelő P. multocida kitenyésztésére irányuló vizsgálatával történik.

vissza az oldal elejére

középsúlyos torzító orrgyulladás

Torzító orrgyulladás: az orrkagylók mérsékelt fokú sorvadása

A progrediáló torzító orrgyulladás (PAR) egy olyan specifikus megbetegedés, amely az orr szöveteinek visszafordíthatatlan torzulásával / sorvadásával jár.