Glässer-betegség - Haemophilus parasuis

A Glässer-betegséget a Haemophilus parasuis okozza. A H. parasuis a legtöbb sertésállományban endémiásan előfordul, és e baktérium gyakran izolálható az egészséges sertések orrüregéből is.

Ha a H. parasuis egy e baktériummal korábban még nem találkozott állományba kerül be (például különböző eredetű sertések összekeverésével), ott magas morbiditási és mortalitási arányt eredményezhet. A baktériumtól mentes sertések H. parasuis-szal fertőzött környezetbe kerülése (például különböző eredetű sertések összekeverésével) súlyos gazdasági veszteségeket okozhat.

A H.parasuis baktériumról:


Kóroktan
A Haemophilus parasuis nagyon kisméretű baktérium. Legalább tizenöt különböző szerotípusát azonosították.

A baktérium világszerte mindenütt előfordul, még a jó egészségügyi státuszú állományokban is. A betegség gyakran stresszhatásokat követően – különösen a sertések szállítása közben – jelentkezik. A kórokozóval még nem találkozott állatpopulációkban a baktérium önmagában is súlyos betegséget okozhat. A H. parasuis más betegségekhez – elsősorban a Mycoplasma hyopneumoniae előidézte enzootiás pneumoniához – társuló másodlagos baktériumos fertőzés okozója is lehet.

vissza az oldal elejére


Klinikai tünetek
A legtöbb olyan állományban, ahol a H. parasuis endémiásan előfordul, a malacok 6–10 hetes korig rendszerint erős maternális immunitással rendelkeznek. Emiatt választott malacokban/süldőkben a fertőzés hatásai rendszerint csak minimálisak. Ha azonban a maternális immunitás már a fertőzés bekövetkezte előtt megszűnik, a malacokban súlyos betegség alakulhat ki. Járványos megbetegedések esetenként szopósmalacokban –elsősorban először vemhes kocák malacaiban – is észlelhetők.

Heveny betegség
A Glässer-betegség heveny formája esetén a malacokban gyorsan levertség és magas láz alakul ki, az állatok nem esznek és nem szívesen kelnek fel. A H. parasuis az ízületi felszíneket, valamint a beleket, a tüdőt, a szívet és az agyat bevonó savóshártyákat támadja meg. Fiatal növendéksertésekben gyakori az agyhártyagyulladás és a középfül fertőzöttsége is, tüdőgyulladás, szívburokgyulladás, hashártyagyulladás és mellhártyagyulladás kíséretében.

Egyes esetekben a H. parasuis erős fájdalommal, lázzal és étvágytalansággal járó ízületgyulladást és sántaságot is okozhat. A baktérium a légutakon keresztül terjed, és a betegség jellemző vonása a rövid, 2–3 epizódból álló köhögés. A problémás állományokban nem ritka az egészségesnek tűnő szopósmalacok hirtelen elhullása sem, elsősorban az először fialt kocák gyenge immunitású almaiban.

Idült betegség
Idült esetekben a szopósmalacok gyakran vérszegények és gyengén gyarapodnak. Az egyes almokban a malacok 10–15%-a érintett. Az ilyen malacok később növendékkorban is gyenge súlygyarapodást mutatnak. Ha idült szívburokgyulladás alakul ki, hirtelen elhullások is előfordulhatnak.

vissza az oldal elejére


Kórjelzés
A Glässer-betegség diagnózisa az alábbiak alapján állítható fel:

  • Klinikai tünetek
  • Kórbonctani vizsgálat
  • A baktérium kitenyésztése

A határozott diagnózis felállítása azonban nagyon nehéz lehet, mivel a H. parasuis nehezen tenyészthető, a kórbonctani elváltozások ritkán egyértelműek, és a mikroorganizmust sokszor nem ismerik fel a bakteriológiai vizsgálat során..

Elkülönítő kórjelzés

  • Actinobacillus suis
  • Actinobacillus pleuropneumoniae
  • Szederszív-betegség
  • Streptococcusok okozta agyhártyagyulladás
  • Streptococcusok okozta vérfertőzés

vissza az oldal elejére


Gyógykezelés és megelőzés
Ideális esetben az antibiotikum-kezelést már a klinikai tünetek jelentkezése előtt meg kell kezdeni: ehhez a betegség veszélyének kitett sertések gyakori vizsgálata/megszemlélése szükséges.

A H. parasuis számos antibiotikumra – köztük amoxicillinre, ampicillinre, OTC-re, szulfonamidokra, penicillinre és ceftiofurra – érzékeny.

Védekezés és megelőzés

  • A szoptató kocák takarmányát és a malactápokat antibiotikumokkal lehet kiegészíteni.
  • Vakcinázás a Haemophilus parasuis különböző szerotípusaira alapozott inaktivált vakcinákkal. Lásd Vakcinák.

vissza az oldal elejére

A Glässer-betegség tünetei malacon

Glässer-betegség: oldalfekvés

A baktérium világszerte mindenütt előfordul, még a jó egészségügyi státuszú állományokban is..